Авторски права mk-in.de

Потребни документи за работна виза со Македонско државјанство

By Gorance Andonovski / September 18, 2018 / 0 Comments
Термини можат да се закажат само онлајн преку врб-страната на Германската амбасада. Барањето се поднесува само лично. Таксата за апликацијата изнесува 75.- евра. Сите документи треба да се достават во оригинал и 2 копии. При поднесување на барање секогаш треба...

Визни одредби за Германија

By Александар Ристески / January 14, 2019 / 0 Comments
Барање за виза може да поднесете исклучиво само со претходно закажан термин. Термините за поднесување барање се закажуваат исклучиво преку он-лине системот на амбасадата. Во секое време можете да се регистрирате за закажување на термин, преку нивната веб страна. Кликни...

За 99 центи низ Германија: BlaBlaCar започнува понуда со автобуси на долги релации

By Gorance Andonovski / June 14, 2019 / 0 Comments
FlixBus добива конкуренција на пазарот за автобуси на долги релации: Најголемиот европски шампион BlablaCar започнува со сопствени патувања за долги релации во Германија во средината на јуни. Успехот е влез на пазарот со ниски цени помали од едно евро.  ...

Зошто касиерите во супермаркетите навистина ја отвораат кутијата за јајца?

By Gorance Andonovski / June 14, 2019 / 0 Comments
Тоа не е поради можните оштетувања Отвори го капакот, погледни брзо во кутијата за јајца, а потоа наплатиги. Многу луѓе мислат дека касиерите сакаат да проверат дали јајцата се оштетени за да избегнат подоцнежни жалби. Но, контролата всушност има сосема...

ЕКСКЛУЗИВНО! Како до доселување и работа во Германија

By Александар Ристески / May 10, 2019 / 0 Comments
  Владата на Ангела Меркел го претстави долго очекуваниот предлог-закон за имиграција во Бундестагот - и ожнеа многу критики од сите страни. Реформите, за многумина, не се доволни. Во жешка дебата во Бундестагот во четвртокот, германската влада го бранеше новиот...

Потребни документи за виза за приклучување на сeмејство кон Македонски државјанин

By Gorance Andonovski / September 18, 2018 / 0 Comments
Таксата за апликацијата изнесува 75.- евра. Сите документи треба да се достават во оригинал и 2 копии. При поднесување на барање секогаш треба да се поднесат следниве документи: − 2 формулари, читливо и целосно пополнети на германски јазик и своерачно...

Германија го отвора првиот електричен автопат за камиони

By Александар Ристески / May 9, 2019 / 0 Comments
Камионите се едни од најголемите загадувачи на воздухот и придонесуваат за влошување на климатските промени. Германија гледа кон иднината со еколошко решение. Електричниот автопат во вкупна должина од 10 километри ќе го сочинува систем од електрични кабли од кои камионите...

До кога ќе има евтини авионски летови?

By Александар Ристески / September 9, 2019 / 0 Comments
Се дискутира за „казнен данок" за авионски летови под 50 евра. Но, колку е всушност евтино летањето? Цената на авионските билети де факто е повисока отколку што сугерираат понудите на авиокомпаниите. Листата на 10-те најголеми емитувачи на јаглероден диоксид во Европа на...

Како да пријавите работа на црно

By Gorance Andonovski / September 7, 2018 / 0 Comments
За борба против непријавена работа и нелегално вработувања одговворни се главните царински управи во Германија, тоа спаѓа во нивната работна област на финансиска контрола, каде што можете да ги доставите вашите препораки за можна недозволена работа во писмена форма или...

Канеларката Ангела Меркел доби по втор пат напад на тресење

By Gorance Andonovski / June 28, 2019 / 0 Comments
Пред осум дена, појавувањето на Ангела Меркел предизвика многу возбуда: таа беше исклучително потресена на средбата со украинскиот претседател Селенскиј. Сега настаните се повторија. https://www.youtube.com/watch?v=AFcfIV5XcyI https://www.youtube.com/watch?v=iN8iIvkbPlE
36188618_10209788340264236_7597495987812171776_n
reklama2deno

Прекрасен германски град го чува најстариот глобус во светот

      Во германската сојузна покраина Баварија се наоѓа Нирнберг, кој по големина е веднаш зад главниот град на оваа покраина – Минхен. Во 15 и 16 век овој град бил центар на науката, културата и уметностите, па тука бил обележан и развојот на германскиот хуманизам и ренесансата. Посетете…
Читај Повеќе

ДЕСЕТ НАЈОМИЛЕНИ ДЕСТИНАЦИИ ВО ГЕРМАНИЈА

1.Вундерланд во Хамбург- минијатурен свет Вундерланд во Хамбург е најголема атракција од тој вид во светот. Тоа е вистинско ремек дело на железничко моделирање каде до најситни детали се направени минијатури на цели земји, градови и пејзажи. Светот во размер 1:87! 2. Европа-Парк Руст 13 ролеркостери, кино со четридимензионална технлогија…
Читај Повеќе

Хајделберг-Германска романтика

  Градот на брегот на реката Некар важи за типичен пример на германската романтика. Хајделберг — град во југозападниот дел на Германија.…
Читај Повеќе
Читај Повеќе
Читај Повеќе

Гифхорн- Летна убавина

  Гифхорн е град во сојузната држава Долна Саксонија.Гифхорн е дел од Хановер-Бранзвик-Гетинген-Волфсбург. Најстариот извор за постоењето на градот датира од…
Читај Повеќе

© 2011-2019 mk-in.de. Сите права се задржани