Авторски права mk-in.de

Со Пактот за интеграција, локалните власти на земјата во оваа и следната година од вкупно 320 милиони евра на располагање: со 116 милиони евра вкупно ќе бидат  1.000 Менаџери за Интеграција финансирани во градовите и општините, за финансирање  уште 24 милиони евра ќе бидат инвестирани во областите на училиштата и пермин во професиите, исто така учење на јазик и граѓански ангажман во заедницата. Во прилог на финансиските средства за оваа специфична поддршка и мерки за интеграција на општините добиваат 180 милиони евра паушално за подрачјето на интеграција. Кабинетот го одобри договорот за интеграција со локалните власти на 4 април 2017 година.

 

Задачите на менаџерот на интеграција може да се, меѓу другите:

  • Односи со јавност, со низок праг и културно чувствителни советувања;
  • Социјална поддршка од страна на индивидуална помош за сите аспекти на секојдневниот живот и перспективи во Баден-Виртемберг;
  • Собирање и споредување на доброволни лични податоци (посебно јазични вештини, професии, пол, интереси), на пример, за посредување во мерки за интеграција на бегалците (FIM);
  • Информации за интеграција услуги на лице место и, по можност, препраќање до правни услуги;
  • Евалуација или преглед и ажурирање на индивидуални планови за интеграција на редовните состаноци;
  • Вовед на соодветни понуди за волонтери;
  • евентуално насочени координациии на употребата на волонтери (подредени на конкретен случај);

 

Избор: Министерство за Социјално Баден Виртемберг

Сподели:

Коментирај преку Facebook

© 2011-2019 mk-in.de. Сите права се задржани