Авторски права mk-in.de

Канцеларката Меркел по повторените напади одговараше многу генерално на прашањата за нејзиното здравје.

Додека политичарите во САД не можат да ја третираат нивната состојба  дискретно, здравјето во другите земји е добро чувана државна тајна.

Ваква сцена не постоела пред канцеларијата во Берлин. Канцеларката Ангела Меркел и данскиот премиер Мете Фредериксен седат на две бели столици кои се поставени на црвен подиум, додека баталјонот на Бундесверот ја свири националата химна. Протоколот предвидува канцеларката и нејзиниот гостин да ја завршат церемонијата стоејќи исправени – ова е предвидено за приеми на шефови на држави со воени почести ширум светот. Сепак, канцеларката трепереше вкупно три пати во такви ситуации, неодамна во средата на церемонијата при поздравување на финскиот премиер Анти Рин.

 

Сега незините луѓе во канцеларијата пронашле начин да се избегне ваквото повторување. Сепак, многу прашања во врска со здравјето на канцеларката остануваат отворени. Се постави прашањето дали Меркел всушност била на лекар? Дури и тоа индиректно го одговорила.

Меркел:” – што се однесува до моето здравје, може да се претпостави дека како човечко суштество, имам голем личен интерес да бидам здрава и да се грижам за моето здравје”.

 

 

Дали мора да се почитува молчењето или дали околу 80 милиони Германци имаат право да научат повеќе за здравјето на нивната канцеларка?

Ова е повеќе контроверзно во Берлин. Во други земји, приватноста на врвните политичари е барем далеку помалку почитувано отколку во оваа земја. На пример, во САД, постои консензус дека претседателите и претседателските кандидати даваат увид во медицинските детали. Републиканецот Џон Мекејн во мај 2008 година покани околу 20 новинари да прегледаат повеќе од илјада страници од неговата здравствена евиденција. Претседателскиот кандидат имаше 71 година во тоа време и се соочи со прашања како на пример: Дали тој би можел да ја води најмоќната влада во светот?

 

Путин се претставува како што треба

Работите се сосема различни во Русија. Кремљ ја штити здравствената состојба на рускиот претседател како во советската ера, како државна тајна. Фактот дека лидерот на Кремљ, Владимир Путин се уште е во добри раце на возраст од 66 години, редовно треба да прикажува слики во џудо и хокеј игри. Пораката е: секој кој е толку активен во џудо и сеуште го има својот црн појас, ништо не може да му недостасува.

 

 

Во Ватикан е многу радикално мотото: “Папите не се болни, папите умираат”.

За време на неговиот живот не се зборува за здравјето на лидерот на црквата, се објавува само смртта.

Во случајот со Паркинсоновата болест на папата Јован Павле Втори ја кажал првата индикација сосема замаглено: Портпаролот на папата, Јоакин Наваро-Вонс, тогаш зборувал за “болест од екстрапирамидално потекло”. А сепак, оваа отвореност беше “скандал” за некои црковни водачи. Неодамна, говорникот мораше да поднесе извештај за борбата за смртта на Јован Павле – и тоа го правел речиси многу ретко.

Сподели:

Коментирај преку Facebook

© 2011-2019 mk-in.de. Сите права се задржани