Авторски права mk-in.de

 

Кои имиња најчесто им се даваат на децата родени во Германија? Ова прашање е одговорено од страна на Gesellschaft für deutsche Sprache (GfdS) секоја година. Резултатите за 2018 година ги објави денес.

Изненадувачки: Во Берлин, Мохамед (во сите варијанти на правопис) минатата година беше најпопуларното име! Проследено со Луј (2 место) и Емил (3 место). Исто така Мухамед  е на првото место во Бремен: Мохамед е пред Бен и пред Елијас.

Што ова значи во апсолутна смисла, објаснува д-р. Андреа-Ева Евлс, управен директор на Германската фондација за односи со јавност. “Од вкупно 22 177 момчиња родени во Берлин во 2018 година, точно 280 се именувани како Мохамед”.

Според Евелс, Луј бил наречени вкупно 244 момчиња родени во Берлин. Името на Емил било доделено на 234 новороденчиња во Берлин.

Најпопуларните имиња 2018

На врвот на листата на најпопуларните имиња на бебиња за 2018 година кај девојките Марија ( Marie ), а кај момчињата Павле ( Paul ) го задржува првото место.

За да дознаат кои имиња се најпопуларни во минатата година, беа евалуирани податоци од над 700 регистарски канцеларии.

Топ 10 имиња за девојчина:

1.Marie: 2,61%

2.Sophie/Sofie: 2,39%

3.Maria: 1,67%

4.Sophia/Sofia: 1,46%

5.Emilia: 1,34%

6.Emma: 1,25%

7.Hannah/Hanna: 1,20%

8.Mia: 1,15%

9.Anna: 1,11%

10.Johanna: 0,97%

Топ 10 имиња за момчиња:

1.Paul: 1,32%

2.Alexander: 1,30%

3.Maximilian: 1,29%

4.Elias: 1,23%

5.Ben: 1,17%

6.Louis/Luis: 1,14%

7.Leon: 1,09%

8.Noah: 1,07%

9.Henry/Henri: 1,03%

10.Felix: 0,96%

Сподели:

Коментирај преку Facebook

© 2011-2019 mk-in.de. Сите права се задржани