Авторски права mk-in.de

Евангелско-лутеранската црква во Олденбург одлучила за “брак за сите”. Предлогот бил едногласно одобрен од 48-иот Синод со тројца воздржани. Црквата ја поздравила правната еднаквост и прекинувањето на дискриминацијата против двојките од ист пол, пишуваше на нејзината почетна страница.

Зошто им требало толку долго?
Grötzch: „имаше задоцнување со бирократијата на црквата: Нашиот советодавен одбор со големо определување го следеше прашањето и формулираше влез за синодот, по што неколку синодски комитети се занимаваа со оваа тема”.


Што се менува во црквата Олденбург сега?

Прво, се разбира, можно е истополовите двојки да се венчаат.
Покрај тоа, бискупот се обратил и до црковниот персонал 


цитат:

„Ова не беше дозволено претходно, епископот на црквата Олденбург, Томас Адомејт, се извини на синодот: “Еднаквоста на лицата од ист пол не ја спроведуваше секогаш  црквата во Олденбург.
Теолозите, поради својата сексуална ориентација, не беа земени во службата на црквата или не можеја отворено да ги живеат своите односи. “И тука, црквата предизвика страдање и разочарување, и ги прашувам овие луѓе за прошка од црквата Олденбург”, вели Адомејт.

Како што можете на сликата горе да видите, Европа поправо 14 земји во Европа го усвоиле овај закон, да напомениме еден важен детал околу законот: „брак за сите„ не исклучува инцест! 

Сподели:

Коментирај преку Facebook

© 2011-2019 mk-in.de. Сите права се задржани