Авторски права mk-in.de

Сојузот на германската противпожарна бригада го покренува алармот бидејќи пожарникарите се повеќе се напаѓани во акција – и бара драстични мерки: полициска заштита за при интеракција на новогодишната ноќ. Насилството драматично се зголемува, вели Зигфрид Маиер, заменик-претседател на федерацијата и баварски лидер на синдикатот.

 

“Се повеќе и повеќе колеги имаат потешкотии бидејќи се загрозени во акција”, вели Маер за германската агенција за новинари. “Се плашиме дека ќе се влоши”. Затоа, синдикатот бара на Новогодишната ноќ, полициската да ги придружува мисиите на противпожарната служба стандардно. “Многу маси, многу алкохол, многу забавно”, вели Мајер. “Редовно итни возила се бомбардирани со новогодишни ракети”. Иако барањето значи многу дополнителен полициски персонал, “мислам дека е многу тешко – но можно.

 

Баварското министерство за внатрешни работи ја гледа ситуацијата поинаку
Баварското Министерство за внатрешни работи ги отфрла барањата.

Во 2017 година, според податоците на министерството, само 2.500 противпожарни операции во Слободната држава биле кривично дело. Нападите на противпожарната служба се неприфатливи и “апсолутна апсурдност”, рече портпаролот. Сепак, статистиката на Државниот завод за криминалистичка истрага (ЛКА) покажува дека “постојаната итна” полициска заштита “нема да биде оправдана во каква било операција за противпожарна заштита”. Според податоците на ЛКА, имало вкупно 88 случаи на насилство против пожарникари во Баварија во 2017 година – во споредба со 128 во 2013 година, а дури 145 во 2012 година.

 

Дискусија за полициска заштита: Синдикатот укажува на поголем број на непријавени случаи
Сепак, синдикатот претпоставува многу поголем број на непријавени случаи. Фокусот на насилството против пожарникарите го наведи Мајер во  Берлин и Рур. “Но, дури и во Баварија, тоа се случува почесто. Колегите се злоупотребуваат,  се плукаат”. Портпаролот на Сојузната асоцијација Тобиас Тиеле тоа го нарече национален проблем. “Но, постојат области каде не се ни оди во областа Рур.”

“Почит – да молам!” е името на видео кампањата на страницата на Унијата, која сака да привлече внимание кон насилството со описите на засегнатите пожарникари. Пораката: “Не е само невнимание, туку ги загрозува човечките животи”.

Три години, противпожарната служба се занимава со темата, вели Мајер. Колку е голем проблемот, навистина дури и синдикатот не знаеше – бидејќи инцидентите не беа регистрирани централно. “На крај ни треба централен систем за известување”, бара Maier.

Сподели:

Коментирај преку Facebook

© 2011-2019 mk-in.de. Сите права се задржани