Авторски права mk-in.de

Дали некогаш сте забележале? Јаболката што ги купувате во супермаркет или на пазар често се опкружени со слој од восок. Тие се чувствуваат мрсно во вашите раце, и сите ние би сакале да го отстраниме слојот, се чини дека е
вештачки. Но, дали тоа е вистина?

Всушност, скоро сите видови на јаболки формираат природен слој на восок на лушпата. Служи како заштита, од предатори како што се инсекти, на пример. Покрај тоа, плодовите не се исушуваат. Паметно јаболко, тогаш? Колку подолго се складира јаболкото, толку станува позрело. Природниот слој има доволно време да се интензивира и да стане подебел. И да трае подолго. Постојат одредени видови јаболка со подебел слој на восок. На пример, сортата јонаголд. Сортите Елстар, Боскоп или Кокс содржат релативно многу киселина, а нивниот природен восочен слој е малку потанок.

Сподели:

Коментирај преку Facebook

© 2011-2019 mk-in.de. Сите права се задржани