Авторски права mk-in.de

Канцеларката Ангела Меркел (ЦДУ) претпоставува дека урбаниот квалитет на воздухот ќе се подобри во наредните години, дури и без забрана за старите дизели, така што барањата на ЕУ ќе бидат исполнети. “Ние нема да се потпреме на забрана за возење и сина налепница, туку на индивидуални решенија”, рече таа во средата по затворената сесија на Големата коалиција во замокот Мезеберг (Oberhavel). Таа, исто така, изрази скепса за техничките дизел модификации. “Предностите и трошоците мора да бидат разумно поврзани”, рече таа.

Меркел зборува за “специјални мерки” за одделни градови

Во 2017 година, значително помалку градови би ги надминале границите на азотниот оксид од претходната година. Меркел очекува ова да продолжи. “За две до три години, повеќето градови ќе бидат надвор од границата и ќе останат околу десет градови”. Во кои ќе се превземат специјални мерки.

 

Сојузната влада во моментов се уште ги оценува хардверските модификации, рече Меркел и изрази “јасни очекувања” на автомобилската индустрија дека трошоците за обработка на дизел скандалот “во голема мера” ги преземаат производителите. Имаше препознатливи “сериозни грешки”, за кои ниту клиентите ниту даночните обврзници не можеа да бидат одговорни. Така, таа се спротивстави на шпекулациите за дизелскиот фонд од една милијарда долари, кој се од даночните обврзници.

 

Сподели:

Коментирај преку Facebook

© 2011-2019 mk-in.de. Сите права се задржани