Авторски права mk-in.de

Секој втор Германец сака да живее во странство, според истражувањето на институтот YouGov. Некои – трајно, други – само привремено. Кои се главните причини за емигрирање на Германците, анализира Дојче Веле.

Секој втор Германец сонува да живее во странство. Ова е јасно од студијата на YouGov. Според резултатите, 55% се подготвени да ја напуштат својата татковина – привремено или засекогаш. Една третина од потенцијалните емигранти постојано ќе се емигрираат во странство. 13% од испитаниците може да замислат да живеат во која било друга земја во период од две до пет години. И 9% се подготвени да живеат во странство не подолго од една година. Според истражувањето, поголемиот дел од имигрантските кандидати се меѓу Германците над 55 години. Младите луѓе на возраст од 18 до 24 години се повеќе се заинтересирани за привремени прекугранични престој.

Тие сонуваат за помирен живот

Желбата за помирен живот и помалку стрес во секојдневниот живот е главната причина за Германците да размислуваат за емигрирање. Според анкетата на YouGov, 38% од учесниците се надеваат на помирен живот во други земји. И 33% од испитаниците укажуваат на “квалитетот на животот” како главна причина. Подоброто време е за 31%. Не многу малку Германци кои бараат живот во постабилна политичка средина и можности за повисоки примања. Многу испитаници велат дека во последниве години го сменија својот став кон миграцијата.

Статистичките податоци покажуваат дека Германците не само што сонуваат. Многумина од нив всушност ги реализираат своите планови. Сојузниот завод за статистика во Визбаден известува дека во 2016 година, 281.000 германски државјани се населиле во странство. Во претходните години, просечниот број на германски емигранти изнесувал околу 140.000 годишно.

Најчесто, т.н. ” романтичарите – луѓето кои ја напуштија Германија во љубов – се 88% од иселениците. Во повеќето случаи, тие зборуваат многу добро на јазикот на соодветната земја. Бројот на високо квалификувани специјалисти кои живеат во странство е исто така голем. Нивниот удел е 27%, и по правило го зборуваат јазикот на земјата во која се движат.

Каде одат Германците?

Најпосакуваните земји на Германците се Швајцарија, Австрија и Велика Британија. Две третини од сите оние кои ја напуштаат Германија се населуваат во Европа. Меѓу пооддалечените земји се САД, Австралија, Канада и Кина. Германците, исто така, ги сакаат и топлите земји со пријатна клима како Турција, Шпанија, Франција и Италија. 

Но има и германски граѓани кои се населуваат во Русија. На пример, во 2015 година, 2.000 луѓе постојано се преселија во Русија. И тоа го надминува бројот на оние кои заминале засекогаш да живеат во Италија, Канада или Тајланд.

Што се однесува до бројот на германските граѓани во Бугарија, според телевизиски репортажа на германското пренос Stern TV, во 2017 во источноевропските членка на ЕУ веќе имало над 45 000 германски доселеници.

DW

Сподели:

Коментирај преку Facebook

© 2011-2019 mk-in.de. Сите права се задржани