Авторски права mk-in.de

Германската влада ќе го прошири системот за издавање шестмесечни визи со кои на луѓето надвор од ЕУ ќе им се дозволи да бараат работа, во обид да се реши проблемот со недостиг на квалификувани работници.

Германскиот министер за внатрешни работи Хорс Зехофер изјави дека системот за издавање визи, моментално достапен за луѓето со факултетски дипломи, ќе се прошири на луѓе со стручни квалификации.

Зехофер изјави дека Германија не сака имиграција која влегува во системот за социјална помош. Барателите на виза ќе мора да докажат дека можат да се издржуваат себеси и дека знаат германски.

Министерот за работа Хубертус Хајл изјави дека владата се договорила за прагматично решение за одбивање на баратели на азил што имаат работа во Германија и се добро интегрирани. Тој додаде дека владата има намера да им даде сигурен статус, така што погрешните луѓе нема да бидат вратени назад, а потоа ќе се обидат да ги регрутираат квалификуваните работници од третите земји.

Сподели:

Коментирај преку Facebook

Секој четврт македонец во странство е со високо образование
Канеларката Ангела Меркел доби по втор пат напад на тресење
Нови правила за безбедност на воздушниот простор
Песочни плажи, бистро сино море и палми во Германија
Права за Еднаквост
ПРОМЕНА НА РАБОТОДАВЕЦ ВО ГЕРМАНИЈА
„Македонско девојче“ изведена од шпански оркестар во Минхен ја крена публиката на нозе (Видео)
Скриените Убвавини во Германија
Германија размислува за минимална пензија од 900 евра
ГЕРМАНСКАТА ВЛАДА ИЗДВОИ МИЛИЈАРДА ЕВРА ЗА ПОЧИСТ ВОЗДУХ БЕЗ ЗАБРАНА НА ДИЗЕЛАШИТЕ!
Германка се омажила за џихадист, купиле девојче од 5 години кое починало во најтешки маки
Милијардер нуди пет милиони долари ако го решите овој проблем
Процедура за промена на македонска возачка во германска
Фатени мигранти во Македонски камион
Продажбата на билетите на Rammstein ја распадна онлајн страницата на Eventim

© 2011-2019 mk-in.de. Сите права се задржани