Авторски права mk-in.de

Зголемени нивоа на радијација беа забележани на различни мерни станици во Европа. Причината за ова е инцидент кон крајот од септември во лабораторија во близина на руско-казахстанската граница. Но, колку опасен е навистина овај облак за нас?

Што точно  откриле истражувачите?

Во јануари, мониторинг станиците во многу европски земји забележаа повисоки нивоа на јод-131. Францускиот институт за заштита од радиоактивен отпад (IRSN) објави дека вредностите биле забележливи во Норвешка во текот на втората недела од јануари, а потоа во Финска, Полска, Чешка, Германија, Франција и Шпанија до крајот на јануари.

Мапата покажува кои вредности се мерени каде и кога:

Колку се сомнителни овие вредности?

Федералната канцеларија за заштита од радијација (BfS) во вторникот напиша на својата веб-страница, мерењата изнесувале во опсег од неколку милионити Becquerel за кубен метар кои се многу ниски и кои воопшто можат да бидат  “регистрирани само од високо осетливи детектори”.  Кои не даваат причина за загриженост.

За споредба: За време на несреќата во реакторот во Фукушима, вредноста на илјадитиот Бекерел беше измерен на германската станица Шауинсланд – која се наоѓаше едвај над границата на откривање.

Единицата Беккерел покажува колку активна е радиоактивната супстанци, конкретно колку нуклеарни распади се случуваат во секунда.

 

Што е јод-131?

Јод-131 е вештачки радионуклид. Се користи во индустријата и во медицината и се појавува, меѓу другото, во работата на нуклеарните централи.

Нејзиниот полуживот е нешто повеќе од осум дена – по што се распаѓа релативно брзо. За споредба, за време на несреќата од реакторот во Чернобил, беше ослободен стронциум-90, со полуживот од речиси 29 години.

Јод-131 е поврзан со рак.

 

Од каде доаѓа јодот-131?

Тоа е нејасно. Каде се наоѓа изворот или дали е еден или повеќе извори, во моментов тешко може да се открие.

Можно е производителот на радиоактивни лекови да ја ослободи супстанцијата – како што беше случајот пред неколку години. Во британските таблоидни медиуми се шпекулираше дека инцидентот би можел да има воена позадина.

 

Сподели:

Коментирај преку Facebook

© 2011-2019 mk-in.de. Сите права се задржани